Programma

Van 10 juni tot en met 13 juli vindt het Erfgoedfestival ‘Apeldoorn 1900: 100 jaar Hoofdstraat’ plaats. Want 100 jaar Hoofdstraat, daar zijn we trots op! Bekijk hieronder het programma.


Historisch Festival Apeldoorn 1900: 100 jaar Hoofdstraat

Donderdag 13 juli
Deze eerste editie van het festival wordt op 13 juli afgesloten met het Historisch Festival Apeldoorn 1900. Er is dan van alles te doen in de binnenstad. Gratis toegang! Bekijk hieronder wat er allemaal op het programma staat.

Antiek- en curiosamarkt

Het Marktplein in Apeldoorn is in 2017 weer het decor van de grootste antiek- en curiosamarkt in de openlucht. Op 13, 27 juli, 10 augustus 2017 kun je tussen 09.00 en 17.00 uur heerlijk snuffelen tussen ruim ruim 200 kramen met antiek speelgoed, schilderijen, meubels, boeken en nog veel meer.

antiek- en curiosamarkt

De Paardentram

Een paardentram, midden in de binnenstad! Deze zal als pendeldienst over de Hoofdstraat rijden. De tram stopt bij het Raadhuisplein, de Korenstraat, Beekstraat en de Antiek- en curiosamarkt op het Marktplein.

Camera Nostalgica

Het fotogastenboek is een reusachtige, stijlvolle, nostalgische camera waarin je jouw aanwezigheid kan vereeuwigen. Een stijlvolle fotograaf nodigt je uit de camera te betreden. Door in het flitsballetje te knijpen bepaal je zelf het moment waarop de foto gemaakt wordt en enkele ogenblikken later is de nostalgische prent klaar! Tussen 17.00 en 21.00 uur.

Nostalgie bij Het Kaaslokaal en Simon Lévelt

De dames van Het Kaaslokaal aan de Deventerstraat kleden hun winkel aan met antiek materiaal en gaan verkleed in Oudhollandse klederdracht. Helemaal terug in de tijd!

Simon Lévelt staat in hoogsteigen persoon bij zijn winkel aan de Hoofdstraat. Hij vertelt je alles over de oorsprong van het bedrijf en natuurlijk zijn persoonlijke verhalen. Hij vertelt hoe het was om als Nederlandse handelaar in koloniale grutterswaren op 42-jarige leeftijd zijn eigen winkel te openen in de oude havens van Amsterdam. Ook bedient Simon het ‘Rad van Avontuur’ waarmee leuke prijzen te winnen zijn.

Ford-auto’s

Op de Hoofdstraat staan een aantal antieke Ford-auto’s om te bewonderen. De verschillende originele oldtimers zijn toegerust met bijzondere accessoires. De autoliefhebber kan zijn hart ophalen aan deze juweeltjes!

Verkeerd Verbonden

Een butler met een ouderwetse telefoonpaal. Hij probeert telkens verbinding te leggen, echter het enige contact wat hij krijgt is met het publiek. Deze act won het diploma Esthetiek op de NK 2010, categorie professionals. Tussen 14.00 en 16.30 uur.

 Pieta Post

Een wandelend postkantoor? Kies je kaart uit, schrijf er wat leuks op, koop een postzegeltje en deponeer deze in de brievenbus! Het hele gezin kan de social media van weleer beleven. Tussen 15.00 en 19.30 uur.

Chagrijnige Vent

Levend Standbeeld in koud steen. Er kan geen lach vanaf, wat een chagrijn. Of het nu regent, of de zon schijnt, er is altijd wel iets! Nooit is hij tevreden. Toch schuilt er humor achter zijn humeurigheid. Zijn nare karakter is voor het publiek bijzonder vermakelijk. Tussen 18.00 en 21.00 uur.

 Het Kermispaardje

Een antiek kermispaardje met daarop een dame die Oudhollandse liedjes zingt. Zij rijdt gezellig rond op haar paardje en zingt welbekende liedjes van o.a. Willeke Alberti & Wim Sonneveld. Uiteraard is het geluid versterkt waardoor het publiek hier in volle teugen van kan genieten. Tussen 14.00 en 16.30 uur.

KadoBuro

Met hun stepjes en een hutkast vol mogelijke ontmoetingen, verbinden zij mensen met elkaar. KadoBuro zorgt voor een zucht van verlichting, zet mensen in het zonnetje en opent hun harten. Zij delen schouderklopjes uit en trakteren je op een moment van onthaasting. De voorraad in hun hutkast is eindeloos. KadoBuro brengt lichtpuntjes overal waar zij komt! Tussen 17.00 en 21.00 uur op diverse locaties.

Toon Polygoon

Toon Polygoon is een interactief personage die met zijn ouderwetse karakter op zijn publiek inspeelt. Hij draait 78-toeren grammofoon platen uit den ouden doos; niet te vergeten: Muddy waters, Hotcha trio en Accordeon Potpourri uit den vaderlandsche geschiedenis. Swing, Jazz en Dixieland uit den ouden doos. De hoorn is een echte antieke His Masters Voice van 110 jaar oud! Tussen 17.00 en 21.00 uur.

Klabak

Bonnen uitschrijven in zijn notitieboekje, zwaaiend met zijn knuppel, mensen in de gaten houden, oude bromsnor, boef in de boeien slaan… enkele taken behorend bij een klabak uit de eerste helft van de 20e eeuw. Het (scheld)woord Klabak (Politieagent) werd al in 1886 in boeken genoemd. Benieuwd? Tussen 14.00 en 16.30 uur te zien in de binnenstad.


Binnenmuseum 100 jaar Hoofdstraat

Nu te zien – CODA
CODA presenteert het binnenmuseum: een historische tentoonstelling over Apeldoorn 1900 en over 100 jaar bedrijvigheid in de Hoofdstraat. Door middel van verschillende personages als Koningin Wilhelmina, Chris Wegerif en Henri Paul Jules Tutein Nolthenius ga je als bezoeker terug in de tijd, naar de Apeldoornse gouden jaren rond 1900. Gratis toegang. Bekijk de actuele openingstijden van CODA.

coda - binnenmuseum apeldoorn 1900 - 100 jaar hoofdstraat


Buitenmuseum 100 jaar Hoofdstraat

Nu te zien – diverse locaties in de binnenstad
De binnenstad in deze periode een buitenmuseum. Op diverse locaties en gebouwen in en rondom de Hoofdstraat vind je foto’s en films die je laten zien hoe het er vroeger uitzag. Een prachtig stuk cultuurgeschiedenis! Bekijk hier de locaties.

buitenmuseum 100 jaar hoofdstraat apeldoorn binnenstad


Stadswandeling onder leiding van een gids

Iedere zondag van 11 juni t/m 13 juli en 22 oktober
Een ervaren gids van het Apeldoorns Gidsencollectief (AGC) neemt je mee door de Hoofdstraat en vertelt je de mooiste historische verhalen over de periode van 1900 tot aan nu. Zijn verhaal wordt ondersteund door een keur aan oude foto’s. Leuk voor inwoners én bezoekers! Beginpunt: De nieuwe Kostersbrug bij C&A. Start: om 14.00 uur. Duur: 1,5 uur. Kosten: € 4,00 per persoon. Kinderen van 4 t/m 12 jaar € 2,00. Aanmelden is niet nodig.

stadswandeling agc apeldoorn 1900 - 100 jaar hoofdstraat


Ondernemers delen uit

Bij ruim 40 ondernemers in de binnenstad staat een toonbankdisplay met onder andere oude ansichtkaarten, een bijzonder gedicht van onze stadsdichter en wandelkaarten van stadswandeling ‘Apeldoorn 1900’. Deze mag je gratis meenemen! Hieronder vind je de deelnemende locaties.

 • Het Kaaslokaal – Deventerstraat 4
 • Salon 1813 – Deventerstraat 13
 • Claudio’s IJssalon – Deventerstraat 18
 • Versnel HiFi – Hoofdstraat 167
 • Rethmeier – Hoofdstraat 166-2
 • Restaurant Roma – Hoofdstraat 166
 • Hettema – Hoofdstraat 168
 • Knip & Go – Hoofdstraat 160
 • GSM land – Hoofdstraat 158
 • Ai Van kledingmakerij – Hoofdstraat 156
 • Rembrandt – Hoofdstraat 154
 • Simone Levie – Hoofdstraat 153
 • Witteveen 1917 – Hoofdstraat 145-147
 • De Nootzaak – Hoofdstraat 140
 • Simon Lévelt – Hoofdstraat 124
 • Van Hell Juwelier – Hoofdstraat 120b
 • Sandmann Optiek – Hoofdstraat 108
 • Open32 – Hoofdstraat 76
 • Dirk Blok rijwielspecialist – Hoofdstraat 38
 • Spellenwinkel De Wammus – Kapelstraat 7
 • Shirts & Co – Korenstraat 122
 • Juwelier ’t Harnas – Korenstraat 21
 • Doppio – Korenstraat 6
 • Leapp – Korenstraat 3
 • Shoebox by Oxener – Mariastraat 3
 • Miss Etam – Hoofdstraat 97-101
 • Boonstra – Oranjerie 154
 • Van Zeben – Paslaan 3
 • Hotel et le Café de Paris – Raadhuisplein 5-7
 • Grandcafé de Notaris – Raadhuisplein 1
 • Plan C – Stationsstraat 30
 • Schenkers – Van Kinsbergenstraat 8
 • CODA Museum – Vosselmanstraat 299
 • ACEC – Roggestraat 44 (Museumpassage)
 • Fietsenstallingen: Stadhuis (Deventerstraat 15), Oranjerie (Mariastraat 23), ACEC-gebouw (museumpassage bij Caterplein), Marktstraat 14 en De Serre (Kanaalstraat 15)

 

Oudhollandse Kinderspelen

Koopzondag 2 juli – Raadhuisplein
Op zondag 2 juli vinden er op het Raadhuisplein Oudhollandse Kinderspelen plaats. Van hoepels tot bloklopen en oude Ford-bussen bekijken. Tussen 12.00 en 17.00 uur is het koopzondag in de binnenstad en wordt het Raadhuisplein omgetoverd tot historisch openluchtspeelparadijs. Kinderen kunnen er tussen 13.00 en 16.00 uur onder begeleiding spelen. Gratis.

10 Oudhollandse spelletjes

Er zijn verschillende Oudhollandse spelletjes te spelen. Denk hierbij aan het Kazenspel, Spiegelspel, 4 Op 1 Rij, Knikkerschieten, Hengelspel, Hamertjesspel, Puntensjoel, Hoedje Wip, Bibberspiraal en Tafelhockey. Leuk! Alles is handgemaakt, naar voorbeeld van de jaren 1900-1920.

Touwtje Trekken

Kinderen hebben altijd prijs! Trek aan een touwtje en een prijsje komt vanzelf te voorschijn. De kraam is helemaal naar het 1900 thema ingericht en wordt ook op die manier bediend.

Suikerspin en Popcorn

Een versnapering hoort erbij! Zo kun je genieten van mierzoete suikerspinnen en heerlijke popcorn. Lekker!

Kop van Jut

Sla zo hard als je kan op de knop om de bel te laten rinkelen! Dit spel ken je van de kermis van vroeger.

Nostalgische carrousel

Ga voor een ritje in een piepkleine carrousel. Er zijn drie paardjes die ook op en weer bewegen. Nostalgisch vermaak!

De Speelman

Een oude man met baard, speelman Eduardo El Capstok, zeilt met een zware kist. Uit die kist komt muziek. Het orkest van Circus Mini repeteert. Dan gaat de kist open. Minitheater! De voorstelling begint niet voordat de balkonnetjes in het theater zijn gevuld. Dan gaat het doek open: “Damen en heren welkom in CIRCUS MINI!”. Het kleinste circus ter wereld.. maar met de GROOTSTE artiesten.

Olga’s Draaiorgeltje

Een klein rood handgedraaid orgeltje, die niet de geijkte Oudhollandse nummers speelt, maar net wat anders. Denk hierbij aan Kruimeltje.

Ritje in een oude Ford-auto

Stap in en maak een ritje in een 100 jaar oude Ford. Hij rijdt de Hoofdstraat op, de Korenstraat door, links de Nieuwstraat op en via de Mariastraat weer terug naar zijn startpositie. Lekker weer? Dan doen we het dak toch even voor je open?

oudhollandse kinderspelen